skin structure anatomy

Структура на човешката кожа

Всички искаме да положим възможно най-добрата грижа за кожата си и да я съхраним здрава и сияйна. Това е възможно, но само ако познаваме нейната структура и от какво има нужда тя.
 
Кожата е най-големият сензорен орган в човешкото тяло и се състои от два основни слоя- епидермис и дерма (Фиг.1).
Фиг.1. Основни анатомични части на кожата.

Епидермис

Епидермисът е най-външният слой на кожата и изпълнява функцията на защитна бариера срещу околната среда. В него се осъществява и продукцията на витамин D.
 
Самият той е изграден е от 5 слоя (Фиг. 2).
epidermis structure
Фиг.2. Структура на епидермиса.
1. Роговият слой (stratum corneum или horny layer) е най-външният слой на епидермиса, който се грижи за запазване на влагата в кожата и върху който нанасяме козметични продукти. Структурата му се оприличава с модела „тухли и хоросан“ (фиг.2.1.)  и се състои само от мъртвите клетки на кожата наречени корнеоцити (тухлите), които са вградени в комплекс от липидни слоеве (хоросанът). Липидните слоеве от своя страна са изградени от серамиди, холестерол и мастни киселини и имат за цел да намалят загубата на вода през кожата.
strtum cormenum structure
Фиг.2.1. Схематично представяне на структурата на роговия слой.

Корнеоцитите в роговия слой съдържат смес от хигроскопични вещества. Те се наричат NMF (natural moisturizing factor) или естествен хидратиращ фактор. NMF играе ролята на хюмектант и се състои предимно от: амино киселини, млечна киселина, урея, захари и минерали. Компонентите на NMF са водоратворими и лесно могат да се отмият от кожата, когато тя е суха и няма досатъчно липиден слой, който да служи като защита.

2. Stratum lucidum е също слой от мъртви клетки и присъства само на частите от тялото с по-дебела/груба кожа като ръцете и петите.

3. Зърнестият слой (stratum granulosum) се състои от хоризонтално подредени кератиноцити (клетките на кожата), в които се наблюдава появата на гранули (Фиг.2.), защото са започнали да губят своята жизненост.

4. Шипчестият слой (stratum spinosum) е отговорен за синтеза на липиди и протеини.

5. Базисният слой (stratum basale) e мястото, на което се формират нови кератиноцити.

Освен кератиноците в епидермиса се съдържат и други клетки включително меланоцитите, които са отговорни за синтеза на пигмента меланин. Меланинът е пигментът, който дава на кожата и косата цвят.

Накратко функциите на епидермиса:

  • Запазване на влагата в кожата
  • Поддържане на оптимално съдържание на липиди
  • Осигуряване на имунна защита
  • Антиоксидантна функция
  • Синтез на витамин Д
  • Цвят на кожата
  • Подменяне на роговия слой

Какво става при суха кожа?

При здравата кожа през роговия слой не могат да преминат потенциални раздразнители и алергени. Не това е случаят обаче, когато кожата е дехидратирана. При дехидратация клетките на кожата (тухлите) се свиват и се появаяват „пукнатини“, които правят възможно преминаването на различни дразнители и причиняват зачервяване, сърбеж, лющене на кожата и тн. Затова е много важно кожата ни да е хидратирана както отвън, така и отвътре.

Дерма

Точно под епидермиса пък се намира вторият основен слой на кожата- дермата. Нейната функция е да поддържа горния слой и да набавя нужните вещества и кислород посредством  капиляри, тъй като в епидермиса няма кръвоносни съдове. В дермата се намират също и мастните жлези, които са разположени по цялото тяло с изключение на дланите, петите и стъпалата. Най-концентрирани са по лицето и скалпа и по тази причина това са и основните места, на които се  появява „любимото“ на всички акне. Тяхната функция е да произвеждат себум, който да служи като лубрикант за кожата и да намали загубата на вода.

Какво е трансепидермална загуба на вода (TEWL)?

Освен като бариера, друга основна функция на кожата е да задържа водата в тялото. Явлението трансепидермална загуба на вода всъщност е непрекъснатото движение на водата от долните към по-горните слоеве на кожата, където в даден момент се изпарява (процес, различен от потенето) и когато кожата ни е компрометирана (суха, раздразнена, зачервена), тази загуба на вода се увеличава. Ето защо е важно да използваме крем, който създада защитен филм върху кожата, запазва влагата в нея и да я поддържа здрава.

Надяваме се, че сме били поне малко полезни. С това далеч не изчерпваме темата за стуктурата на кожата и тепърва предстои да ви запознаваме с все повече интересни и полезни факти.

При въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на:

Instagram DM: unitaskincare

Facebook DM: Unita Skincare

e-mail: info@unitaskincare.com

Chat опцията тук на сайта

Назад към блога

Оставяне на коментар