plant botanical plum oil

Роля на емолиентите в грижата за кожата

Защо да добавим растителни масла към зимната си рутина?

Както вече знаете от предишната ни статия, липидният слой на кожата е изграден от серамиди, холестерол, мастни киселини, триглицериди, сквален и др.

Защо е важно да запазим липидния слой?

Липидният слой задържа влагата в кожата и я предпазва от дехидратация и сухота. Сухата кожа е най-големият ни враг, защото е предпоставка за преждевременно състаряване, инфекции (тъй като по-лесно проникват патогенни микроорганизми) и повяхнял, изморен вид. Съставките, които се грижат да съхранят, възстановят и допълнят липидния слой са именно емолиентите.

Какво са емолиенти?

Емолиентите са липофилни (маслоразтворими) състваки, които са сходни по структура до веществата, които изграждат липидния слой и така могат да запълнят „пукнатините“ в него при нужда. В графа емолиенти попадат сквалан, средноверижни триглицерици (Caprcylic/Capric Triglycerides), серамиди, естери на мастни киселини и алкохоли и, разбира се, – растителни масла.

Какво са растителни масла?

Растителните масла са естери на мастни киселини и глицерин, наричат се още триглицеридни или базови масла. Основно са съставени от триглицериди, като в състава им влизат още свободни мастни киселини, токофероли (витамин Е) и други витамини, понякога сквалан и още др.

В зависимист от масните киселини в състава, маслта могат да бъдат НЕСЪХНЕЩИ и СЪХНЕЩИ.

НЕСЪХНЕЩИТЕ масла, не се окисляват и не полимеризират при контакт с въздуха. Те са страхотна база за продукти на маслена основа, а също и да бъдат използвани самостоятелно. Няма да причинят запушване на порите, акне или раздразнения. Чудесна добавка в рутината за идващите студени дни и са точно това, от което липидният слой има нужда. Освен това са чудесен избор при масаж на лицето или тялото. Такива масла са именно Сливовото и Кайсиевото масло, а също макадамия, жожоба и арган.

NB! Повечето несъхнещи масла са скъпи и често биват разреждани с по-евтини суровини, което повлиява неблагоприятно на качеството. Бъдете мнители за произхода на маслата, които използвате.

СЪХНЕЩИТЕ масла полимеризират, когато са в контакт с кислорода от въздуха при стайна температура и се окисляват. Използват се в боите за рисуване (чували сте за маслени бои), боите за стени и различни мазилки. Те не са подходящи за база за козметичен продукт или да бъдат използвани самостоятелно, защото могат да доведт до себумни тапи и раздразнение. Такива масла са: ленено, маково, някои видове слънчогледово, масло от рапица и др. В тази категория попадат и масла като вечерна иглика, орех и шипка, които имат страхотен състав и могат да донесат много ползи както на кожата, така и на тялото, но трябва да бъдат „стабилизирани“ с допълнително антиоксидантни съставки и да са в подходяща база, за да могат да развият потенциала си.

Ако се чудите с какво да зарадвате някой близък за Коледа, имаме чудесна идея. Нашата куриерска кутия, в която ще откриете и една от новите ни карти с манифестации.

При поръчка, в графа „бележки“ ни напишете, че е за подарък.

Накратко- маслата за лице са чудесна добавка за студените месеци и вече знаете как да изберете подходящото!

При въпроси, не се колебайте да се свържете с нас на:

Instagram DM: unitaskincare

Facebook DM: Unita Skincare

e-mail: info@unitaskincare.com

Chat опцията тук на сайта

 

Назад към блога

Оставяне на коментар