Как да определим какъв тип е нашата кожа и защо е важно?

Как да определим какъв тип е нашата кожа и защо е важно?

Типове кожа според състоянието на хидратация и съдържанието на липиди

Типове кожа

Първата и най-важна стъпка в грижата за кожата е да знаем какъв е нейният тип. Макар кожата на всеки човек да е различна се разграничават 4 основни типа: нормална кожа, суха кожа, мазна кожа и комбинирана кожа. Важно е да кажем, че типа може да се променя с времето, като се повлиява от различни вътрешни фактори (хидратация, липидно съдържание, рН, способност за свързване на водата) и външни фактори (UV светлина, вятър, температура, влажност на въздуха).

  • Нормалната кожа

    не е строго дефинирана и предимно се асоциира със здрава и гладка кожа. Тя не е нито мазна, нито суха и има леки или никакви несъвършенства.
  • Сухата кожа

    се среща при голяма част от хората и често се характеризира със загуба на блясък, лющене, зачервяване, сърбеж и загрубяване. Сухата кожа може да е и в резултат на климатични фактори, като студено време, вятър, ниска влажност на въздуха. Затова лятото е препоръчително да използваме хидратиращи кремове с по-лека текстура, а зимата- с по-плътна. Ако прекарваме продължително време в помещения с климатици е хубаво да има нещо, което да увлажнява въздуха.
  • Мазната кожа

    е резултат от свръхактивност на мастните жлези и често се проявява през пубертета. Характеризира се с лъщене, привидно големи пори, а често и с акне. Разлиични фактори, като хормонални промени, диета, стрес, UV лъчение и неподходяща козметика, могат да причинят или допринесат за мазна кожа. Този тип кожа също се нуждае от хидратация и хидратиращи продукти, но с тази разлика, че за предпочитане са по-леките текструри.
  • Комбинираната кожа

    е може би най-често срещания тип. Характеризира се, като нормална/умерено суха кожа с омазняване в Т зоната (чело, нос, брадичка).

 

Освен тези 4 типа има и 5-ти, който се смята повече за дерматологично състояние, а именно чувствителната кожа. Тя се характеризира с необичайна сензитивност и симптоми, като парене, сърбеж и лесно зачервяване. Често се определя като мазна и акнеична или много суха.

Как да определя какъв тип е моята кожа?

Това може би е най-сложната част, защото конкретен отговор трудно може да бъде даден. Ключът е- НАБЛЮДЕНИЕ. Когато хората се самоопределяме, често прибягваме до крайни заключения, които не са съвсем реални. Ето защо ви препоръчваме да повторите процедурата по-долу поне 2 пъти преди да направите окончателно заключение.

Най-лесният начин да определим какъв тип е кожата ни, докато си почиваме вкъщи, е следният:

Измиваме лицето си с нежен измивен гел и изчакаме 2-3 часа без да нанасяме други продукти. Да, 2-3 часа, а не 15 минути, тъй като са крайно недостатъчни. След измиване кожата е загубила част от липидния си слой и е настъпила промяна в pH на повърхността. Затова е необходимо да и дадем време да се възстанови. Задължителни изисквания:

  • Почистващият продукт да НЕ бъде сапун. Сапуните имат твърде високо pH и изсушават кожата, което ще доведе до заблуждаващ резултат.
  • В помещението, което ще обитаваме докато изчакваме не трябва да има включен климатик или радиатор. Те изсушават въздуха и отново може да компрометират резултата.
  • Да не се показваме на слънце.
  • Да не нанасяме други продукти след измиването. Резултатът трябва да се определи на чисто лице.

Резултати

Прочетете отново основните характеристики по-горе.

  1. Ако наблюдавате леко лъщене по цялото лице, то вероятно вашата кожа е мазна.
  2. Ако наблюдавате лъщене в Т-зоната, а по бузите усещате кожата си нормална/леко суха то вероятно имате комбинирана кожа.
  3. Ако усещате кожата си опъната или видимо белеща се, с изразени фини линии- кожата ви е суха и веднага се нуждае от хидратиращ крем.
  4. Ако не усещате сухота и не наблюдавате лъщене в дадени участъци- поздравления, вие сте късметлии, защото имате нормална кожа.

 

!Не забравяйте, че всеки може да страда от поява на акне и подкожни комедони, независимо от типа кожа!

Ще се радваме да се свържете с нас при въпроси и нужда от съдействие. Това може да направите на:

Instagram DM: unitaskincare

Facebook DM: Unita Skincare

e-mail: info@unitaskincare.com

Chat опцията тук на сайта

Назад към блога

Оставяне на коментар